Bij onze praktijk hechten we veel belang aan een zorgvuldige en persoonlijke aanpak. We begeleiden kinderen, jongeren en hun gezinnen op een manier die afgestemd is op hun specifieke noden. Hieronder lees je hoe ons traject verloopt.
Intakegesprek
Elk traject start met een intakegesprek. Tijdens dit gesprek maken we kennis met het kind en zijn/haar gezin en brengen we de hulpvraag in kaart. We luisteren naar de zorgen en verwachtingen en geven uitleg over onze manier van werken en de mogelijkheden binnen onze praktijk. Op basis hiervan bepalen we samen de vervolgstappen.
Probleeminventarisatie
Na de intake volgt een fase van probleeminventarisatie, die meestal bestaat uit twee tot drie gesprekken. In deze gesprekken gaan we dieper in op de moeilijkheden en uitdagingen die spelen. We proberen een goed beeld te krijgen van de situatie en de factoren die een rol spelen. Dit helpt ons om samen een passende aanpak te bepalen.
Vervolgopties
Op basis van de intake en probleeminventarisatie bekijken we welke vorm van begeleiding het meest geschikt is. Er zijn drie mogelijke vervolgstappen:
- Doorverwijzing: Indien blijkt dat de hulpvraag niet binnen ons aanbod past, helpen we mee zoeken naar een geschikte instantie of professional die beter aansluit bij de noden van het kind of gezin.
- Kortdurende begeleiding: Wanneer de hulpvraag gericht is op milde klachten, zoals emotieregulatie, zelfvertrouwen of slaapproblemen, kunnen we kortdurende begeleiding opstarten. Dit traject is gericht op het versterken van vaardigheden en zelfredzaamheid en bestaat uit een beperkt aantal sessies.
- Gedragstherapie: Indien er sprake is van ADHD-gerelateerde klachten of tics, bieden we gespecialiseerde begeleiding op basis van gedragstherapeutische principes. Dit traject helpt kinderen en jongeren om beter inzicht te krijgen in hun gedrag en biedt hen praktische strategieën om ermee om te gaan.
Samenwerken aan groei
Ouders spelen een belangrijke rol binnen elk traject. We betrekken hen actief en bieden indien nodig ouderbegeleiding aan. Ons doel is om samen een veilige en ondersteunende omgeving te creëren waarin kinderen en jongeren zich optimaal kunnen ontwikkelen.